Er worden in Nederland volop daken van bedrijven gevuld met zonnepanelen. De opbrengst van deze zonnepanelen moet terug worden geleverd aan het net. Maar hoe gaat dat dan in zijn werk? Kan dat zomaar op een bestaande aansluiting of moeten er aanpassingen worden gedaan? Aan de hand van een aantal ‘vuistregels’ proberen we wat licht in de duisternis te laten schijnen.
Allereerst: de opgewekte energie uit een zonnepaneel is gelijkstroom, ook wel aangeduid als DC. Op ons energienet staat wisselstroom, ook wel aangeduid als AC. Hier moet dus eerst iets aan gebeuren. Door middel van een omvormer kunnen we de gelijkstroom uit het zonnepaneel omzetten naar wisselstroom. Vanaf de omvormer kan de stroom dan doorgevoerd worden op het net.
Op de zwaarste standaardaansluiting die de netbeheerder levert (3x250A), kan de opgewekte stroom van circa 1000 zonnepanelen worden teruggeleverd. Dit is wel afhankelijk van het piekvermogen. Gaat het om meer panelen? Dan moet je een aansluiting aanvragen bij de netbeheerder. Zo kun je het opgewekte vermogen op een verantwoorde manier terugvoeren op het net. In ons laatste blog lees je alles over deze aanvraag.
Hoe zit het met het transformatorstation? Een transformator transformeert de opgewekte stroom van 400 volt naar de spanning die de netbeheerder hanteert voor het hoogspanningsnet. Hiervoor kan een spanning gebruikt worden van 10.000, 13.000 of 20.000 volt. Hogere voltages komen ook nog voor, maar 10.000 volt wordt het meest gebruikt in Nederland. De transformator krijgt dus bij toepassing voor teruglevering van zonne-energie een omgekeerde functie ten opzichte van het geval waarbij een aansluiting veel vermogen vráágt. En dat kan prima. Het is zelfs mogelijk om zowel eigen verbruik af te nemen via het compactstation én om zonne-energie terug te leveren.
Hoe groot het vermogen van de transformator moet zijn hangt af van veel factoren. We noemen er een paar:
– Om hoeveel zonnepanelen gaat het?
– Hoe liggen de zonnepanelen? Oost-west of pal op het zuiden?
– Welke omvormers worden er gebruikt?
– Hoeveel eigen verbruik wordt er afgenomen?
Het is natuurlijk handig om te weten hoeveel energie je terug levert op het net, want daar krijg je geld voor. Zo kun je op termijn je duurzame investering terugverdienen. In het compactstation of op een andere plaats kun je een meetpunt maken dat alles bijhoudt. Op basis van die metingen en de afgesproken prijs vindt dan een afrekening plaats.
"Het is zelfs mogelijk om én eigen verbruik af te nemen via het compactstation én zonne-energie terug te leveren."
Voltens heeft alle kennis en vaardigheden in huis om een correcte berekening te maken van het vermogen dat je nodig hebt. Ook richten we het compactstation in en plaatsen we het op locatie, inclusief alle benodigde metingen.
Uitgebreide informatie of begeleiding bij je aansluiting voor teruglevering nodig? Wij zijn dol op koffie en komen graag bij je langs!