Hoogspanning
5 min leestijd
26/07/2022

Waarom onderhoud van uw hoogspanningsinstallatie zo belangrijk is!

Delen

In de praktijk blijkt helaas nog vaak dat het onderhoud van hoogspanningsinstallaties geen prioriteit heeft. De reden hiervoor ligt vaak voor de hand: zolang alles nog werkt lijkt er ogenschijnlijk niets aan de hand. Maar of dit daadwerkelijk ook zo is, is altijd nog maar de vraag. Is uw hoogspanningsstation wel echt in goede conditie? 

Onderhoud is echt onmisbaar 

Het onderhoud van een hoogspanningsstation kunt u in principe vergelijken met dat van een auto: de auto kan nog prima rijden, maar heeft ondertussen wel op zijn tijd onderhoud nodig. Zo houdt u de auto ook rijdend. Een klein probleem, zoals een verstopte brandstoffilter, kan er makkelijk voor zorgen dat de auto een kostbare reparatie moet ondergaan. Terwijl u dit eenvoudig had kunnen voorkomen met een onderhoudsbeurt…

De hoogspanningsinstallatie is eigenlijk de aorta van een productielocatie, een fabriek, een distributiecentrum, een koelhuis of een installatie die energie terug levert aan het net. Het is dus van vitaal belang. Dit wordt pas echt duidelijk als de installatie het plotseling begeeft. Dan blijft het, op uitzondering van een paar noodlichten na, compleet donker in de ruimte. U zal net zien dat dit altijd op een slecht en onaangekondigd moment gebeurt. 

Plan zelf het onderhoud

We zijn het er dus waarschijnlijk wel over eens dat het zeer belangrijk is om een hoogspanningsstation regelmatig te inspecteren en onderhouden. Hoe giet je zoiets als bedrijf in het vat? De installatie kan immers alleen onderhouden worden als hier op dat moment geen spanning op staat. Dit betekent dus ook dat er op dat moment geen licht aanwezig zal zijn. Er is echter één verschil: u bepaalt nu zélf het moment waarop dit gebeurt. En dat is natuurlijk bijzonder fijn. 

 

Voltens middenspanningsnet
monteur installeert inpandig station voltens

Hoe ziet onderhoud er dan precies uit?

In grote lijnen komt het onderhoud van installaties op het volgende neer: voorafgaand aan het onderhoud vindt er eerst een (visuele) inspectie plaats. Op basis daarvan wordt er een reportage opgesteld. Hierin wordt de staat van de installatie beschreven. Naar aanleiding daarvan kan er preventief onderhoud worden gepleegd. De installatie is dan weer up-to-date en voldoet aan alle normen.

Een inspectie en onderhoudsbeurt van Voltens betreft een bouwkundige inspectie en onderhoud van het transformatorstation, de verlichtingsinstallatie, de aardingsinstallatie, de hoogspanningsinstallatie en de transformator. Er wordt vervolgens een uitgebreide rapportage van bevindingen en aanbevelingen volgens NEN3840 aansluitend opgesteld en verstrekt.

Laat het aan de professionals over

Voltens heeft de juiste mensen in dienst met jarenlange ervaring op het gebied van hoogspanningsinstallaties. Of het nu een groot project is in de petrochemie of een transformatorstation bij een agrarisch bedrijf; wij kunnen uw installatie op een zorgvuldige en verantwoorde manier onderhouden.

Is uw installatie al een paar jaar oud? En is de installatie toe aan een onderhoudsbeurt? Dan is het tijd om contact op te nemen met Voltens. Wij geven u vrijblijvend advies en maken graag een afspraak met u om te kijken naar de mogelijkheden.

Doet u straks zelf het licht uit of laat u het aan de installatie over? In beide gevallen helpt Voltens u graag!

Blijf op de hoogte

Ja, ik wil graag de laatste ontwikkelingen via e-mail ontvangen.