Het aanvragen en realiseren van een middenspannings-aansluiting op het net van de netbeheerder is best een complexe route. Toch is het prima te doen, als je de weg maar weet. In dit blog bewegwijzeren we deze route voor u en geven we een aantal tips die houvast kunnen bieden. Het traject begint in veel gevallen met het trekken van de conclusie dat een ‘zwaardere’ aansluiting dan die de netbeheerder van uw regio standaard levert, nodig is voor uw fabriek, distributiecentrum of wat u dan ook onderneemt.
De eerste stap die gezet moet worden is de aanvraag bij de netbeheerder (dit kan via de website mijnaansluiting.nl). Het is best een tijdrovend klusje om dat goed te doen, omdat u bijvoorbeeld duidelijk moet aangeven waar het station moet komen. Als de aanvraag is ingevuld en verzonden, ontvangt u binnen een aantal dagen een offerte van de aangevraagde aansluiting, de zogenaamde ‘knip’. Dit wordt zo genoemd omdat de ringleiding van het net van de netbeheerder wordt ‘doorgeknipt’ en er een aftakking wordt gemaakt naar de locatie van het straks te plaatsen trafostation. Als u akkoord gaat met de offerte, deze getekend retour stuurt en de aanbetaling voldoet dan gaat de levertijd in. Die kan al gauw op meer dan 20 weken duren!
De volgende stap is dat u zorg draagt voor een meetinrichting bij een erkend meetbedrijf. Die meetinrichting is nodig om te meten hoeveel energie u verbruikt; het meetbedrijf houdt dat voor u bij. Een lijst van erkende meetbedrijven vindt u op de website van TenneT.
Over energie gesproken: daar heeft u ook een leverancier voor nodig. Want bovenstaande partijen regelen alleen het transport van de energie; de energie zelf komt van een door u uit te kiezen partij.
Deze drie ingrediënten (aansluiting, meetinrichting en energieleverancier) zijn dus essentieel om straks spanning op uw gloednieuwe station te krijgen.
De eerste hobbels zijn genomen. Nu door naar de volgende stap: een passend transformatorstation. U moet namelijk iets veranderen aan de hoogspanning die u straks geleverd krijgt door uw netbeheerder. Er zijn maar weinig apparaten die goed werken op 10.000 Volt. Deze hoge spanning moet dus fors naar beneden worden gebracht naar ca. 420 Volt. Precies daarvoor heeft u dus een transformator nodig. In dit blog leest u meer over wat er in een transformatorstation gebeurt.
Zo’n transformator is niets meer dan een uit de kluiten gewassen telefoonoplader en wordt opgesteld in één van de ruimtes van het transformatorstation of compactstation. Deze stations zijn er in veel verschillende maten en uitvoeringen, afhankelijk van het vermogen van de te plaatsen transformator. Ook de diverse leveranciers hebben onderling afwijkende modellen. Ze moeten echter wel aan een aantal eisen voldoen. Iedere netbeheerder heeft zo zijn eigen plan van eisen voor een station. Het is dus handig dat uw toekomstige leverancier volledig op de hoogte is van die verschillende eisen. Als het transformatorstation niet voldoet zal het worden afgekeurd door de Installatie Verantwoordelijke, kortweg IV-er, en zal er niet worden ingeschakeld.
Onder het station zal een bijpassende fundering moeten worden aangelegd om te voorkomen dat er op de langere termijn verzakking kan plaatsvinden. Vervolgens moet het station geaard worden. Als dat allemaal is gerealiseerd kan het station door de netbeheerder gekeurd worden en in bedrijf genomen worden.
Er is best een hoop te regelen voordat de gewenste aansluiting ook daadwerkelijk gerealiseerd is. Ter afsluiting daarom enkele tips, zodat u niets vergeet:
Voltens kan u met al het bovenstaande compleet ontzorgen. Wilt u meer informatie? Bel dan 085-0716500 of neem contact op.
Heeft u zonnepanelen op uw pand liggen of bent u van plan deze te (laten) installeren? In een volgende blog vertellen we u over de rol van een transformatorstation bij teruglevering van zonnepanelen.