Middenspanning
5 min leestijd
06/01/2023

Wat gebeurt er in een transformatorstation?

Delen

Laatst geüpdatet op 06/01/2023

Het gebeurt nog al eens dat je op een verjaardag de vraag wordt gesteld wat je voor de kost doet. Als je als antwoord geeft dat je in de middenspanning werkt en transformatorstations levert en plaatst, zullen er weinig kreten van herkenning geslaakt worden. Met een beetje geluk krijg je de kans om te proberen uit te leggen wat die werkzaamheden nou echt inhouden en welke klant hier behoefte aan heeft.

De gemiddelde Nederlander heeft niet vaak te maken met hoogspanning of middenspanning. Althans, dat dénkt men. Dat er in iedere woonwijk wel een compactstation staat, op ieder industrieterrein wel meerdere stations staan en iedere wat grotere productielocatie een eigen middenspanningaansluiting heeft, is meestal niet bekend. Als je vervolgens uitlegt dat een transformator in zo’n station de hoogspanning van de netbeheerder omzet in ‘hapklare stroom uit je stopcontact’ dan gaan de opgetrokken wenkbrauwen meestal wel weer naar beneden. Wij begrijpen dat de materie soms wat lastig kan zijn. Daarom hopen we in dit blog wat meer duidelijkheid te creëren over een transformatorstation.

Specialistisch werk

Wanneer een zwaardere aansluiting nodig is dan die de netbeheerder standaard aanlevert (en dus een transformator nodig heeft), is het vaak niet helder wat er allemaal bij komt kijken. Gemakshalve wordt het bij de ‘huisinstallateur’ weggelegd. En die krijgt dit in de regel ook niet wekelijks op zijn bord. Het resultaat laat zich raden: het regelen van een passende aansluiting en oplossing voor het vraagstuk met betrekking tot het gewenste vermogen verloopt op z’n zachtst gezegd onoverzichtelijk.

Een partij die de route kent van klantwens naar de praktische oplossing en uitvoering hiervan is handiger. En dan komt Voltens om de hoek kijken. Overigens geldt het bovenstaande ook voor het terug leveren op het hoogspanningsnet van opgewekte energie door zonnepanelen. Ook daar is in veel gevallen een transformator in een compactstation voor nodig. Op ons blog kunt u nog meer tips lezen over waar te beginnen.

Meer weten over dit onderwerp?

Download gratis leaflet

Download leaflet

Hoogspanning! Levensgevaarlijk?

Die elektriciteitshuisjes; we lopen er eens even omheen. Op het eerste gezicht is een transformatorstation, stroomhuisje of compactstation niet zo’n heel spannend ding. Een betonnen ‘hok’, ergens weggemoffeld in de bosjes of pontificaal op de hoek van een straat. Met op de deur de bekende bliksemschicht in een geel driehoekig bordje. Én de tekst ‘Hoogspanning! Levensgevaarlijk!’ Vandaar ook dat de deur niet zomaar open kan. Als die deur open gaat, sta je oog in oog met de hoogspanningsschakelaar van de netbeheerder. Daarmee kan het station simpel gezegd ‘aan’ of ‘uit’ worden gezet door iemand die daartoe bevoegd is. De schakelaar kan dat ook zelf trouwens, als er een kortsluiting plaatsvindt bijvoorbeeld. In beide gevallen zit u dan zonder stroom.

De naam ‘hoogspanning’ zegt iets over, inderdaad, u raadt het al, de spanning. Die is ongeveer 43 keer zo hoog als de spanning die uit een normaal stopcontact komt. In het grootste deel van Nederland is dat circa 10.000 Volt of, anders geschreven, 10kV. Andere gebruikte spanningen zijn 13kV, 20kV en 23kV (meer informatie op hoogspanningsnet.com).

"Op het eerste gezicht is een stroomhuisje niet zo’n heel spannend ding."

Kloppend hart

Als we een blik door de roosters aan de zijkant zouden kunnen werpen dan zien we het kloppende hart van het station: de transformator, of ook trafo genoemd. De transformator doet als het goed is in betrekkelijke stilte zijn werk. Net zoals de oplader van uw telefoon, die eigenlijk ook een transformator is. Een trafo in een schakelhuis maakt van de hoogspanning een bruikbare spanning voor in uw huis of bedrijf. Voor thuis normaal gesproken 230 Volt – een oplader maakt van 230 Volt een nog weer lagere spanning voor het op te laden apparaat – en voor bedrijven vaak 420 Volt.

Goed, ons rondje om het station is bijna af. Nog één deur te gaan. Dat is de deur aan de laagspanningskant. Zo wordt een spanning onder de 1000 Volt vaak genoemd. Ook die deur kan alleen door een bevoegd persoon worden geopend. We zien hier een soort uit de kluiten gewassen groepenkast waarvandaan de kabels vertrekken naar de woningen of de hoofdverdeelkast in een bedrijf. Er gebeurt dus nogal wat in zo’n betonnen hokje. Het is een onmisbare ‘schakel’ in de hedendaagse stroomvoorziening.

En als je erop gaat letten dan staan er nogal wat door het hele land. Heel lelijke, heel mooie (zoals transformatorzuilen of peperbussen) en alles daar tussenin. Wellicht kijkt u in het vervolg met iets andere ogen naar zo’n transformatorstation. In ieder geval weet u nu in grote lijnen wat daar binnenin gebeurt en blijven uw wenkbrauwen naar beneden als iemand u op een verjaardag of andere gelegenheid vertelt dat hij ‘iets met stations in de middenspanning’ doet.

Bent u benieuwd geworden wat een transformatorstation voor u kan betekenen? U kunt verder lezen op ons blog, waar we dieper in gaan op hoe een middenspannings-aansluiting gerealiseerd kan worden. Wilt u meer informatie over uw specifieke situatie? Bel dan 085-0716500 of neem contact met ons op.

Blijf op de hoogte

Ja, ik wil graag de laatste ontwikkelingen via e-mail ontvangen.